“Depreme hazırlık planları var, uygulama yok”
“Afetlerde gönüllülük ve psikolojik ilk yardımın önemi vurgulandı”
TÜGİAD Ege Şubesi, 6 Şubat depreminin yıl dönümünde ‘Deprem ve İlk Yardım’ Semineri düzenledi. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar ve Kızılay İzmir Yöneticisi Semra Aydın’ın konuk olduğu seminerde depreme hazırlık ve deprem sonrası depremzedelere psikolojik ilk yardım teknikleri anlatıldı. TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Onur Atar da bölgenin bugünkü durumu hakkında bilgiler paylaştı.
WithcoWorking’de yapılan toplantının açılışında konuşan TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Engin Korkmaz, deprem bölgesi üzerinde yaşayan bir ülke olarak her zaman depreme hazır olmamız gerektiğini söyledi. Yaşadığımız onca deprem felaketine rağmen bu hazırlığın hala yetersiz olduğunu ifade eden Korkmaz, “Deprem öncesi ve sonrası konusunda hepimizin daha bilgili, daha bilinçli ve daha etkili olmamız gerekiyor. Bu semineri düzenlemekteki amacımız da bu” dedi.
Başta Hatay olmak üzere deprem bölgesinin hala yardıma ve desteğe ihtiyacı olduğunu vurgulayan Korkmaz, “TÜGİAD Ege Şubesi olarak depremin ertesi günü bir yardım tırı organize ederek bölgeye yola çıkarabilmiştik. Depremin birinci yılında, bugünün anısı için yeni bir yardım kampanyası oluşturarak bölgeye ulaştıracağız” dedi. TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Onur Atar ise depremin yaralarının sarılması noktasında bölgede yapılan ve yapılamayan çalışmaları anlattı. Bölgenin hala büyük bir desteğe ihtiyacı olduğunu ifade eden Atar, “Böylesi geniş bir alanı etkileyen depremin yaralarını sarmak kolay değil. O sebeple gösterilecek her tür dayanışma bölgede fark yaratacaktır” dedi.
Ayatar: “Planlarımız var, sorunumuz uygulamada”
Açılış konuşmalarından sonra TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, depreme dayanıklı yapı, kanuni düzenlemeler, imar yönetmeliği ve depreme hazırlık noktasında atılması gereken adımları anlattı. Yapıların sağlam tasarlanması gerektiğini söyleyen Ayatar, “Zeminin özelliklerine göre depremin etkisi değişkenlik gösteriyor. Yapıyı inşa ederken zemin etüdü çok önemli. Her zemine bina yapılabilir, önemli olan zemini tanımak ve o zemine uygun bir yapı inşaa etmek. Yapı zemin etkileşimini iyi analiz etmek gerekiyor” dedi. Ayatar, deprem gerçeğinin kabul edilmesi gerektiğini söyleyerek sözlerini şöyle tamamladı:
“Deprem korkusunu siyasi bir malzeme olmaktan çıkarmamız gerekiyor. Yerel yönetim ya da merkezi yönetim fark etmeksizin depreme hazırlık noktasında sürece bilim insanlarını, meslek odalarını dahil ederek birliktelik içerisinde değerlendirerek hazırlanmalıyız. Planlarımız var, Ulusal Deprem Stratejisi Eylem Planı’mız var, 2023 hedefli. Bu planda üniversitelerdeki mühendislik eğitimlerin daha yetkin hale getirilmesi var, yetkin mühendislik kavramının hayata geçirilmesi için çalışma var, Türkiye’deki tüm yapıların, başta kamu yapılarının, deprem riski açısından envanterinin çıkartılması var, bu envanter 2017 yılına kadar tamamlanması gereken bir görevdi mesela, yapılmadı. Planlarımız var, uygulayacak kurumlar, kuruluşlar belli ancak bunu uygulama noktasında, hayata geçirme noktasında maalesef çok büyük problemler yaşıyoruz. Bunun değiştirilmesi lazım, kaybedecek vaktimiz yok”
Aydın: “Psikolojik ilk yardım eğitimi alın”
Kızılay İzmir Yöneticisi psikolog Semra Aydın ise 6 Şubat depremi sırasında yürüttükleri çalışmalar ve deprem bölgesinde yaptıkları psikolojik destek faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. 6 Şubat Depremi’nin çok büyük bir alanı etkilemesi nedeniyle çevre illerden destek isteyecekleri çalışma arkadaşlarının da depremzede olduğunu, göçük altında kaldığını anlatan Aydın, “O gece kendi iletişim hattımıza gelen çağrıları dinlerken nasıl büyük bir felaket ile karşılaştığımızı anladık. Bölgedeki her kentten, olası bir felakette bizim destek almayı planladığımız çalışma arkadaşlarımızdan yardım çağrıları alıyorduk. Böyle bir büyük yıkım karşısında organize olmak, bölgeye ulaşmak, yardım götürmek için büyük bir çaba gösterdik” dedi.
Bölgede deprem sonrası psikolojik ilk yardımın önemli olduğunu anlatan Aydın, “Psikolojik ilk yardım, tıpkı acil ilk yardım gibi profesyonel destek gelene kadar yaralıyı stabil tutmaya, daha kötü olmasını engellemeye yönelik bir uygulama. Bunun için uzman olmanız gerekmiyor, gerekli eğitimleri alarak bunu sağlayabilirsiniz ve inanın çok faydalı bir iş yapmış olursunuz. Çünkü böylesi durumlardan sonra depremzedelere nasıl yaklaşılması gerektiği bilinmiyor, ‘destek oluyorum’ sanıp istemeden de olsa zarar verebilirsiniz. Bu sebeple herkesi psikolojik ilk yardım eğitimi almaya davet ediyorum” dedi.