Ege Üniversitesi (EÜ) Spor Bilimleri Fakültesi Doktora öğrencisi Hakan As’ın yürütücülüğünü yaptığı “Respirasyon Eşiği Yönteminden Elde Edilen Kırılma Noktaları Kullanılarak Bireysel Fiziksel Uygunluk Düzeylerinin Sınıflandırılması” başlıklı proje TÜBİTAK 1002 kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. Danışmanlığını EÜ Spor Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Özgür Özkaya’nın üstlendiği projede respirasyon eşiği yöntemi ile farklı fiziksel uygunluk düzeylerindeki bireylerin performansları sınıflandırılacak.
Proje ekibini makamında ağırlayarak tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, ekibe çalışmalarında başarılar diledi.
Proje hakkında bilgi veren Hakan As, “Egzersiz şiddetinin kademeli olarak arttırıldığı bir testte solunumsal eşiklerin değerlendirilmesinde üç temel yöntem kullanılır. Bunlardan ilki gaz değişim eşiği, ikincisi ventilasyon eşiği ve diğeri ise solunumsal kompanzasyon noktasıdır. Ancak bu yöntemlerin kullanımı bazı sınırlılıklar içermektedir. Özellikle solunumsal eşikler konusunda deneyimsiz araştırmacılar tarafından yapılan analizlerde saptanan egzersiz şiddetlerinde göz ardı edilemez hataların oluştuğu rapor edilmiştir. Bu noktada ele alınabilecek temel problem, egzersiz şiddetinin kademeli olarak arttırıldığı bir testte zaten artmakta olan bir parametreye kıyasla daha yüksek düzeyde artan bir başka parametrenin kullanılıyor olmasıdır. Bu nedenle proje ekibi olarak respirasyon eşiği (RE) adında yeni bir solunumsal eşik belirleme yöntemi önerdik” dedi.
“Proje ile yeni bir yönteme ait ilk geçerlilik ve güvenilirlik çalışmaları yapılacak”
Projenin hedeflerinden bahseden As, “Araştırmamızla, RE yönteminin farklı aerobik dayanıklılık performans düzeylerine sahip katılımcıların fiziksel aktivite düzeylerini sınıflandırma başarısı gösterilecektir. Ayrıca proje ile RE yöntemin geçerli ve güvenilir bir solunumsal eşik belirleme yöntemi olduğu da ortaya çıkartılacaktır. Bu sayede ilk kez proje ekibi tarafından literatüre kazandırılmış bir solunumsal eşik belirleme yöntemi olarak RE geniş bir popülasyonun egzersiz reçetelerinin planlanmasında ve performanslarının takip edilmesinde kullanılacaktır. Böylece hem ülkemiz hem de uluslararası platformda öncelikli araştırma konularından olan kardiyo-pulmoner sağlık düzeylerinin sınıflandırılmasında kullanılabilecek yeni bir yönteme ait ilk geçerlilik ve güvenilirlik çalışması yapılmış olacaktır” diye konuştu.
Danışmanlığını EÜ Spor Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Özgür Özkaya’nın üstlendiği projede Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Görkem Aybars Balcı ve Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Engin Yıldıztepe araştırmacı olarak yer alıyor.