BİR YILIN ARDINDAN HATAY’A UMUT OLAN “100. YIL KÖYÜ”
Mustafa Kemal Üniversitesi, Jandarma Asayiş Vakfı, Gülmek İyileştirir Derneği, Blocks for Hope gönüllüleri ve iyilik elçileri Sanatçı Uğur Aslan ve Sanatçı İlker Ayrık tarafından kurulan 100. Yıl Köyü Platformu, Hatay’da depremzede vatandaşlara yuva olmak için hayata geçirilen 100. Yıl Köyünün temellerini attı. 255 ev ve 2000 kişi kapasiteli 100. Yıl Köyü içerisinde yer alan yapılar Hatay’ın sosyokültürel yapısı ve geçmişten gelen yapılaşması ile bugünkü modern mimarisi bir araya getirilerek çelik konstrüksiyon ile taşınan ana iskelet ve genel yapıyı çevreleyen kerpiç duvarlar ile sürdürebilirliği arttırıcı etmenlerle oluşturuldu. 100. Yıl Köyü Platformu, ‘100. Yılda Umut Var’ diyen herkesi projeye destek vermeye davet ediyor.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Kampüsü içerisindeki Jandarma Asayiş Vakfı Yerleşkesi’nde kurulmakta olan, 255 ev ve 2000 kişi kapasiteli 100. Yıl Köyü içerisinde yer alan yapılar Hatay’ın sosyokültürel yapısı ve geçmişten gelen yapılaşması ile bugünkü modern mimarisi bir araya getirilerek çelik konstrüksiyon ile taşınan ana iskelet ve genel yapıyı çevreleyen kerpiç duvarlar ile sürdürebilirliği arttırıcı etmenlerle oluşturuldu.
Yapılar, depremzede ailelerin ücretsiz kullanımına sunulduktan sonra, uzun vadede Öğrenci Yurdu ve çeşitli Üniversite birimleri olarak Üniversite yönetiminde kullanılmaya devam edilecek. Yerleşkelerden elde edilecek gelirin, ihtiyaç sahibi öğrencilere aktarılmak üzere Üniversite Burs Fonunna devredileceği 100. Yıl Köyü projesi, aynı zamanda içerdiği atölyelerle yerel üretimde kalkınma ve istihdamın artmasına da destekleyecek.
Toplam maliyeti, arsa değeri hariç 125 milyon TL olan Hatay Jandarma Asayiş Vakfı’na 10 yıllığına tahsis edilen Mustafa Kemal Üniversitesi arazisi üzerindeki 100. Yıl Köyü’nün projenin altyapısı AFAD tarafından tamamlandıktan sonra, üstyapısı yine 100. Yıl Köyü Platformu paydaşları tarafından tamamlanacak.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren, ‘Hatay’da eğitim devam ederse, hayat devam eder’ diyerek üniversiteye yapılan bu büyük yatırıma dikkat çekerek, teşekkürlerini sundu.
Gülmek İyileştirir Derneği Başkanı ve 100. Yıl Köyü Platformu İcra K. Üyesi Aslı Bastıyalı, ‘100. Yıl Köyü’nün en değerli özelliği çok paydaşlı olması. Jandarma, Üniversite, sivil toplum kuruluşları, gönüllü sanatçılar, gönülllü iş insanları ve sponsor kurumların her biri, bu önemli bir amaç için uyum içinde çalışıyor. İşte bu sebeple bu projenin Umut verdiğine inandık ve sloganının da 100. Yılda Umut Var olmasını istedik. Köyün içerisinde, dayanıklı yaşam alanları yanında, yerel üretime katkı sağlamak amacıyla sabun ve mozaik yapım atölyeleri de bulunacak. dedi.
Projenin İyilik Elçilerinden İlker Ayrık sürdürülebilir barınma, eğitim ve yerel üretime destek vermek isteyen herkesi 100. Yıl Köyü Platformu altında bir araya gelmeye davet etti. Bağış yapmak isteyenlerin www.gulmekiyilestirir.org.tr adresinde detayları bulabileceklerini ekledi.
120 dönümlük bir arazi içerisindeki Hatay’a hayat katacak bu büyük yapılanma 100. Yıl Köyü, binlerce üniversiteliye Cumhuriyet’in temel amaçlarının yaşatıldığı bir ekosistem oluşturarak yıllar boyu destek verecek.