Akdeniz havzasında katma değeri artıracaklar
Yetenekli ve nitelikli istihdamı artırma hedefi
İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD), MİD OF MED-Akdeniz Havzası İş Dünyası Zirvesi (Mediterranean Business Summit) ikinci gün oturumları ile devam ediyor. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapılan MİDOFMED’in ikinci gün ilk oturumunda ‘Yaratıcı Endüstriler’ konuşuldu. Akdeniz Havzası’ndaki tüm ülkelerin refahının artırılması için ürün ve hizmetlerde katma değerli üretime önem verilmesinin vurgulandığı oturumda, yetenekli ve nitelikli istihdamın artırılması stratejisinin uygulanmasının şart olduğu ifade edildi.
Ersayın: ”Katma değerli üretimin temeli yaratıcı endüstriler”
Panelin moderatörlüğünü yapan Yaratıcı Endüstriler Konseyi Derneği Başkanı Sertaç Ersayın, sadece üretmenin yetmediğini, yaratıcı endüstrinin üretime katma değer kazandırarak, ülkelerin daha çok gelir elde etmesini sağladığını söyledi. Performans sanatlarından müziğe, tasarımdan gastronomiye, moda ve film endüstrisine kadar yaratıcı endüstriler için ülkelerin strateji belirlemesi gerektiğine dikkat çeken Ersayın, “İnsan kaynağına yatırım yapmak gerekiyor. Bugüne kadar birçok ülke avantajlar sunarak yetenekli ve nitelikli istihdamı kendisine çekti. Bizim de bunu yapmamız gerekiyor. Yaratıcı endüstriyi, inovasyonu ve tasarımı iş hayatıma soktuğumuzda çok iyi bir mesafe alacağız” dedi.
Aydın: “Yarını tasarlamamız gerekiyor”
İzmir Ekonomi Üniversitesi Yaratıcı Ekonomi Araştırma Merkezi Direktörü Dr. Sevay İpek Aydın ise, yaratıcı endüstri ile bacalı sanayi birlikteliği gerçekleştiğinde katma değerli üretimin sağlanacağını söyledi. İzmir’in inovasyon ve ar-ge konusunda önemli bir mesafe aldığını, bunların endüstri ile birleştirilmesinin de önemli olduğunu vurgulayan Aydın, “Bizim yarını tasarlamamız gerekiyor. Yaratıcı zihinlerle iş dünyasını her alanda buluşturmamız gerekiyor” diye konuştu.
Erbirer: “İzmir nitelikli göç alıyor”
Culture Unleashed Kurucu Ortağı Emre Erbirer de yaptığı konuşmada Türkiye’de yaratıcı endüstriler konusunda kamu ve özel sektörün yaptıkları çalışmaları anlattı. İzmir’in yaratıcı göç alan bir kent olduğunu, pandemi sonrası özellikle nitelikli istihdamın İzmir ve çevresine geldiğini belirten Erbirer, “Bu yeteneklerin bu bölgede kalması için özel çalışma yapılmalı. Stratejiler geliştirilmeli. Bu yeteneklerin iş dünyası ile birlikte çalışması sağlanmalı. Ancak bu sayede katma değerimizi artırabiliriz” dedi.
Yaygır: “Kültür ihracatına odaklanıyoruz”
Ticaret Bakanlığı Kültür Hizmetleri ve Yaratıcı Endüstriler Daire Başkanı Duygu Yaygır ise Türkiye’nin son yıllarda hizmet ihracatının hızlı bir yükseliş içinde olduğunu belirterek, Bakanlık olarak bu alandaki teşvikleri artırdıklarını kaydetti. Geleceği hizmet ihracatında gördüklerini, görsel ve işitsel hizmetlerde, özellikle dizi film sektöründe, son yıllarda 150’ye yakın ülkeye yapılan ihracat ile 800 milyon izleyiciye ulaşıldığına işaret ederek şöyle konuştu:
“Hizmet İhracatı Genel Müdürlüğü kuruldu. Türkiye içerik ihracatını en hızlı büyüten 5 ülkeden biri. 2 milyar dolarlık dizi film ihracatı yaptık. Önümüzdeki dönemde bu yaratıcı endüstri dediğimiz bu alanları daha çok destekleyeceğiz. Bu alan dezavantajı kesimleri de ekonomiye kazandırıyor. O yüzden desteği daha da artırmayı planlıyoruz.”
Garakhanova: “Yapay zeka geleceği şekillendirecek”
Mezo Digital CEO’su Dr. Nabat Garakhanova ise gelecekte dijital sanatın daha da ön plana çıkacağına işaret ederek, “Geleceğin sanatı bu olacak. Ekonomiye de büyük bir katkısı olacak. Yapay zekalar birbiri ile konuşacak. Sanat ve teknoloji yaratıcılık ile beslenerek ekonomiye daha fazla katkı sağlayacak.” Dedi.
Günün diğer gerçekleştirilen oturumları ise şöyle oldu:
İş Dünyasında Cinsiyet Uçurumunun Yenilikçi Yöntemlerle Kapatılması
Büyük Salon Panel: Akdeniz’in Ortak Değerleri ve İş Kültürü
Daha İyi Bir Akdeniz İçin Bilim, Teknoloji ve İnovasyon
Anadolu’da Güçlü Kadınlar
Akdeniz İş Ağları
Akdeniz’de Etki Yatırımının Teşvik Edilmesi ve Yeşil Yatırımlar için Finans Sektörü
Akdeniz’in Dijital Ekonomisi: Dijitalleşmenin Artırılması Yoluyla Üretkenliğin Artırılması
Gıda Krizi ve Tarımın Sürdürülebilir Dönüşümü