Ege Üniversitesinde, baş dönmesi ve denge bozukluklarına yönelik “I. Uluslararası Odyoloji Sempozyumu ve Uygulamalı Kurslar” gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Anabilim Dalı ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü işbirliğiyle düzenlenen “I. Uluslararası Odyoloji Sempozyumu,” baş dönmesi ve denge bozuklukları konusunda önemli bir bilgi ve deneyim paylaşımına ev sahipliği yaptı. Ulusal ve uluslararası alandaki uzmanları bir araya getiren etkinlikte, yetkin isimler en güncel bilgileri katılımcılara aktardı.
Sempozyumun açılışında konuşan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sezai Taşbakan, iki fakültenin iş birliğinin, sağlık alanında önemli ve sürdürülebilir sonuçlara ulaşma konusunda büyük bir potansiyel taşıdığını belirtti. Prof. Dr. Mehmet Sezai Taşbakan, fakülteler arası bu işbirliği, disiplinler arası etkileşim ve uzmanlık birleşimini vurgulayarak, sağlık hizmetlerinde kalite standartlarını yükseltmeyi amaçladıklarını da ekledi.
“Baş dönmesi ve denge bozuklukları giderek artan bir sağlık sorunu”
Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esin Çeber Turfan ise açılış konuşmasında, baş dönmesi ve denge bozukluklarının dünya genelinde giderek artan bir sağlık sorunu olduğunu ve hayat kalitesini ciddi şekilde etkileyebilen karmaşık bir konu olduğunu ifade etti. Bu tür multidisipliner etkinliklerin, sağlık profesyonellerini bir araya getirerek ortak bir dil oluşturmasının ve bu alandaki güncel bilgilerin paylaşılmasının önemine vurgu yaptı.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı ve sempozyum başkanı Prof. Dr. Tayfun Kirazlı ise işitme ve denge problemlerinde, kulak burun boğaz ve odyoloji alanlarının bir araya gelerek sağlık sorunlarına daha etkili çözümler bulma potansiyeli ortaya koyduğunu ifade etti. Prof. Dr. Kirazlı, günün önemine dikkat çekerek, odyoloji ve kulak burun boğaz alanları arasındaki multidisipliner işbirliğinin hastaların sağlık deneyimini olumlu yönde geliştirebileceğini belirtti.
Ulusal ve uluslararası yetkin isimler güncel bilgileri paylaştı
Sempozyum, açılış konferansı ve üç ayrı oturum ile ilk gününü tamamladı. Çevrimiçi olarak düzenlenen etkinlik, uluslararası konuşmacıların katılımı ile baş dönmesi ve denge sorunlarına ve değerlendirme yöntemlerine ilişkin çeşitli perspektifler sunmayı amaçladı.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Oğüt’ün oturum başkanlığında gerçekleştirilen açılış konferansında, Prof. Dr. Tayfun Kirazlı tarafından “Ege Üniversitesi Vestibüler Tanı ve Rehabilitasyon Laboratuvarının Dünü, Bugünü ve Geleceği” konusu anlatıldı. Prof. Dr. Tayfun Kirazlı başkanlığında ve Odyoloji Bölümü Bölüm Başkanı ve Sempozyum Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe moderatörlüğünde gerçekleştirilen Vestibüler tanı oturumunda Prof. Dr. Neşe Çelebisoy, Doç. Dr. İsa Kaya, Uzm. Ody. Mustafa Karabulut, Dr. Bernd Vermorken ve Doç. Dr. Prashanth Prabhu’nun sunumları ile devam etti.
Son oturum olan vestibüler değerlendirmede ise Prof. Dr. Neşe Çelebisoy başkanlığında, Doç. Dr. Göksel Turhal moderatörlüğünde Ody. Recai Arslantaş, Prof.Dr. Enrico Armato, Dr. Ragaey Youssef, Odyoloji Bölümü Bölüm Başkan yardımcısı ve sempozyum başkan yardımcısı Dr.Öğr.Üyesi Gülce Kirazlı ve Ody. Melis Yılmaz konuşmalarını yaptı.
Uygulamalı kurslar düzenlendi
Sempozyumun ikinci günü, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı Vestibüler Tanı ve Rehabilitasyon Laboratuvarında düzenlenen yüz yüze kurs programıyla devam etti. Bu program, katılımcılara pratik beceriler kazandırmayı ve daha derinlemesine bir etkileşim ortamı sağlamayı amaçladı. Ege Üniversitesi Odyoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Gülce Kirazlı direktörlüğünde düzenlenen kursta, Bakırçay Üniversitesi Odyoloji Bölümünden Araştırma Görevlisi Şüheda Baran ve Dr. Öğr. Üyesi Gülce Kirazlı, “Video Head Impulse Test (VHIT),” “Supression Head Impulse Test (SHIMP),” ve “Functıonal Head Impulse Test (FHIT)” konularında katılımcılara kapsamlı teorik bilgi sundu. Teorik bilgilerin ardından, her üç test de uygulamalı olarak katılımcılara gösterildi. Uygulamalı eğitim, katılımcıların bilgiyi pratiğe dönüştürmelerini sağlayarak daha derinlemesine bir öğrenme deneyimi sunmayı amaçladı. Katılımcılar, uzmanların rehberliğinde testlerin nasıl uygulandığını gözlemleme ve bu konuda doğrudan deneyim kazanma fırsatı buldular.